Kahramanmaraş Resimleri l K.maraş Haritası l Kahramanmaraşspor l Kahramanmaraş Tarihi | Kahramanmaraş Tanıtımları | Maraş Olayları | Elbistan | Afşin| Göksun | Pazarcık | Türkoğlu |

Tam Versiyon: Iskender Bey - Fikir Adamı
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyona bakınız.
Yavuz Sultan Selim'in Dulkadiroğullarına karşı Kahramanmaraş'a getirdiği ve soyu halen devam eden Beyazıtoğulları hanedanının kurucusudur. Yavuz Sultan Selim'in Iran seferi esnasında Beyazıt Kasabası hanedanından bazdan kuvvetleriyle birlikte orduya katılmışlar, dönüşte de Dulkadiroğullarının üzerine gönderilen kuvvetlerle birlikte hareket ederek önemli basanlar göstermişlerdi. İşte Yavuz, bunlardan iskender Bey'i çavuşbaşılık ünvaniyle Kahramanmaraş'a yerleştirmiş ve kendisine arpalık olarak birçok arazi vermiştir.

İstila kumandanı ve kudret sahibi ibrahim Paşa bu sert ve kesin cevap karşısında konuyu değiştirerek bir deneme daha yapmayı kurar. Ve giderken yaveri vasıtasiyle Mesut Efendiye bir kese altun bırakır. Fakat Mesut Efendi yine vekar ve ciddiyetle:

- Teşekkür ederim. Benim ihtiyacım yoktur. Memlekettemuharebe yüzünden sıkıntı çeken bir çok aileler var. Bunu
onlara verirseniz iyi olur, diyerek parayı kabul etmez.

Bunun üzerine İbrahim Paşa etrafındakilere:

- Eğer Hoca Efendi eski sözünü inkar etse veya riyakarlık yapsa idi onu idam ettirecektim. Fakat hakikaten faziletlibir zat imiş, der.

Diğer taraftan 1949 -1950 yıllarında Lise Tarih öğretmeni Lütfi Ernur da, Hocanın istila kumandanının yüzüne karşı "zalim" olduğunu söyleyecek kadar cesur olduğuna dair aşağıdaki fıkrayı naklederdi:

Hoca Efendi İbrahim Paşayı Caminin toprak olan damına çıkmağa davet eder. Toprak dam üzerinde Paşayı gezdirir, ibrahim Paşa bu hareketin sebebini sorunca, Hoca Efendi:

- Zalimin bastığı yerde ot bitmez. Sizi bu toprak dam üzerinde onun için geziyordum, der. Ot bitip te yağmur yağınca dam akmasın diye.

O kumandanın büyüklüğüne bakınız ki, bu olay karşısında hiddete kapılmaz, gü lümser ve düşünür.
ede bişi sölemeden söz vermem
Referans URL